Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

onsdag 29 april 2015

Lite surr om vitlök och annat.


Det blir lite glest mellan inläggen här på bloggen nu. Det är så mycket som ska hinnas med den här tiden på året! Det har varit ganska torrt och blåsigt så jag har fått vattna lite i köksträdgården.
Vitlöken som absolut inte vill ha det för blött är trots det lite känslig för torka på våren. Vi har sandblandad jord och då kan det lätt bli lite för torrt nu på vårkanten. I dagarna ska jag också övergödsla dem med hönsgödsel. Förhoppningsvis ska vi sen kunna skörda stora fina vitlökar till sensommaren. De ser iallafall väldigt lovande ut redan nu.
Vi har också högtidligt skördat en endaste liten sparris och ätit den andaktsfullt. Egentligen ska vi väl inte börja skörda förrän tidigast nästa år, men vem kan motstå....
Tulpanerna sitter också i en sån där rabatt som behöver lite extra vatten nu på våren. Det missade jag förra året och det blev inte så mycket tulpanblommor att njuta av..
Snödropparna är det tid att dela på och det har jag gjort och planterat på ett nytt ställe, förhoppningsvis så får de vara ifred från hönsen.
Den stora vårrensningen i perennrabatterna pågår, det brukar bli dåligt med rensning under resten av året. Som vanligt kommer jag på att det ska flyttas runt lite växter också. Det tar lite tid.
Sen ska det harvas, rensas och gödslas i det stora trädgårdslandet där potatis och lök ska samsas i år, men det tar vi nästa vecka när sambon har semester.

Tittade ni på Trädgårdstisdag? Tycker det blir mycket surr och lite odling, men visst tittar jag.
Svältfödd på trädgårdsprogram som man är....
Varför har vi inte en Monty Don i Sverige? 

Nä, nu ska jag ta och skola om lite perenner.

Ha det gott!



Phalanopsis, orkidée,
Orkidéerna blommar för fullt!

Bellas Lantliv

Instagram


torsdag 23 april 2015

Potatisodlingen 2015

Nu är potatisen inventerad och all sättpotatis ligger på groning. Vårt gästrum agerar odlingscentral den här tiden på året. När rummet inte inhyser några gäster så hålls temperaturen runt 10-15 grader och det är ganska perfekt att övervintra pelargoner och förgro potatis där.
I år ser potatisodlingen ut så här.
  • Violetta, en helt blå sommarpotatis som ska vara fast i köttet. *Ny för oss*
  • Princess, en tidig sort som är jättegod som färskpotatis men jag tycker den är svår att lagra. (Vald till årets potatis 2015)
  • Rocket, vår absoluta favoritsort. God, tidig, går bra att lagra och vi fick en del stora potatisar som vi använde som bakpotatis.
  • Asterix, rödskalig, fast potatis med lite gulaktigt kött. 
  • Sarpo Mira är en rödskalig höst/vinterpotatis som är mjölig och den ska vara frisk och motståndskraftig. *Ny för oss*
  • Några enstaka sättpotatisar som jag fått från NordGen. Stina, Early rose, Semlo, Vestar och Tysk blå.

Nu är det bara invänta att jorden torkar upp och blir tillräckligt varm för att sätta ner dem i backen.

Sättpotatis, asterix, rocket, princess, Violetta, odla potatis

sättpotatis asterix, Odla egen mat, potatisodling, ekologiskt

Så här stor ha potatisen blivit i potatiskrukan! 

Bellas Lantliv

Instagram

torsdag 16 april 2015

Bonderöven!

Missa inte Hundra procent bonde på SVT1, Ikväll kl 21:00

onsdag 15 april 2015

The secret gardener av Elin Unnes

The secret gardener, Elin Unnes, självhushållning, odla egen mat

"Frön kräver nästan ingen näring: som små tyska tågluffare har de med sig allt de behöver." 

Älskar den här boken som vimlar av roliga citat likt de ovan.
Boken är uppdelad efter varje månad och du får följa med på Elins resa som kolonilottsägare.
Om du blivit odlingsbiten så känner du säkert igen dig i längtan efter våren när man äntligen får gräva och pilla i jorden. En längtan som får Elin att skotta snö på odlingslotten i februari!

"När du väl blivit odlingsintresserad vilket inträffar, utan undantag, första gången ett frö du stoppat i jorden gror finns det ingen återvändo, då är du fast.

Men vad händer sen? Vilka problem möter en urban nyodlare som fascineras av självförsörjning? Hur bevaras skörden bäst och hur blir grönsakerna som godast? Går det verkligen att plocka färsk rabarber mitt i vintern? Och varför ska man aldrig nånsin grodda linfrö?"


Det här är ingen komplett handbok men en underbar inspirationskälla med en hel del matnyttigt.
Jag blev i alla fall väldigt sugen på att odla Epazote och Potatislök när jag läst boken.

Här kan du köpa boken! Bra pris just nu.


Bellas Lantliv

Instagram

onsdag 8 april 2015

Nässeltider

nässelsoppa, brännässlor, äta ogräs.

Nu har nässlorna börjat titta upp, det är nu det är dags att laga nässelsoppa.
Här kommer mitt favoritrecept.

Nässelsoppa

4 liter nyplockade nässlor
1 msk smör
1 knippa gräslök
1 schalottenlök
1 liter vatten
1 msk vetemjöl
1 dl creme fraiche
2 tärningar grönsaksbuljong
Salt

1. Skala och hacka löken. Grovhacka gräslöken. Rensa och och grovhacka nässlorna.
Fräs lök, gräslök och nässlor i smör 2–3 min under omrörning.
 Kör blandningen i matberedare till slät konsistens.
 Späd ev med lite vatten om det behövs.
2. Häll tillbaka mixen i grytan. Blanda ner mjölet. Tillsätt resten av vattnet och smula över buljongtärningarna. Låt soppan sjuda på svag värme ca 5 min. Smaka av med salt.
 Vispa ner creme fraiche.
Värm soppan före servering.






tisdag 7 april 2015

Rapport från köksträdgården

Vitlök, självhushåll, självförsörjande på grönsaker

Gräslök, odla egen mat, självhushåll

Oregano, odla egna kryddor, odla egen mat, självhushåll


Nu börjar det spira så smått i köksträdgården. Jag har skördat några kvarglömda vitlökar, naggat lite smått av gräslöken och sagt hej till den yrvakna oreganon.
Övriga kryddor har inte riktigt vaknat till liv än, men snart så!
Jag har också sått lite sallad, morot och några vallmofrön. Det kanske är tidigt, men jag kunde inte låta bli så jag chansar på att få en tidig skörd. Den upphöjda bädden och det soliga läget gör att det kändes riktigt varmt i jorden redan.
Potatisen som jag satte i potatiskrukan jag skrev om här, den har börjat titta upp!


Potatis till midsommar? Sorten är min favorit "Rocket"



Bellas Lantliv

Instagram


torsdag 2 april 2015

Grönsakslandet - ett poddtips


Till er trädgårds och odlingsnördar: Har ni kollat in Grönsakslandet? En podd om odling med
 Bella Linde och Elin Unnes. Om ni inte har det så föreslår jag att ni gör det!


Grönsakslandet, Elin Unnes, Bella Linde


Grönsakslandet
"Grönsakslandet är en poddserie producerad för Sveriges Radio av Estrid Bengtsdotter där Bella Linde och Elin Unnes pratar om odling. Om varför det är nödvändigt att odla och hur man kan få ut det mesta man behöver i grönsaksväg på en helt normal villatomt."
Elin har dessutom en väldigt läsvärd blogg som ni hittar här: The secret gardener


Glad Påsk!


Bellas Lantliv

Instagram

onsdag 1 april 2015

Tändrosor - snygga braständare

Det här var det mest lästa inlägget på min gamla blogg så jag tänkte att jag publicerar det igen!
Kanske passar bra att pyssla med alla äggkartonger som blir över efter påsk?


rosor av äggkartong, DIY, tändros, braständare, tändrosor, äggkartongspyssel

Ibland när veden är lite kalla och rå så kan det vara svårt att få fyr i köksspisen eller kakelugnen.
Då kom jag att tänka på att jag såg en variant på braständare som man kan göra själv utav äggkartonger och stearinljusstumpar.
Ljusstumpar har jag sparat på i evigheter för att jag någon gång ska gjuta egna ljus....
Sambon suckar som vanligt och himlar med ögonen, medans jag bestämt försvarar mitt samlande med att det kan vara bra att ha....
Å nu kom de stackars ljusstumparna till nytta! (Jag visste väl det)

Det här behöver du:
äggkartong, stearin, pyssel, braständare

En gammal kastrull som du inte längre använder till matlagning.
Ett gäng ljusstumpar
Äggkartonger

Så här gör du:
Dela upp äggkartongen så du får loss kopparna, det blir basen till rosen.

Riv en remsa av kartongen och rulla ihop, det blir mitten av rosen.

Riv till mindre bitar, det blir kronbladen.

Fyll rosen med kronbladen tills den är riktigt fylld. 

Klart!
Sen är det dags för att doppa rosorna i den smälta stearinet.
Ljusstumparna lägger du i kastrullen och smälter dem på låg värme på spisen.
När stearinet är flytande kan du fiska upp de gamla vekarna.
Sen doppar du rosorna, låt stearinet stelna och doppa eventuellt ett par gånger till.


braständare, rosoe av stearin, äggkartongspyssel



Om du tycker att det verkar krångligt så funkar den här varianten också bra:
Ta en sida ur en vanlig dagstidning, vik den några gånger och rulla ihop hårt till en liten rulle.
Bind bomullsnöre runt rullen och doppa sen i smält stearin.