När jag först hörde talas om Bokashi för några år sedan så var jag skeptisk. Kunde det verkligen vara så bra? Det var dessutom ganska dyrt med hinkar och strö.
Sedan dess har jag hört fler och fler lovorda bokashin men också hört talas om alternativa metoder som väl kan kallas "fuskbokashi"där du använder dig av mjölksyrabakterier för att syra avfallet.
Jag kommer skriva mer om fuskbokashin längre fram.
Men om vi tar det från början. Bokashi är ett sätt att konservera matavfall, du varvar din matkompost med bokashiströet som är preparerat med effektiva mikroorganismer.
Hinken förvaras inne och ströet gör att det inte luktar något alls. När hinken är full så får den eftermogna i ca 2 veckor innan innehållet grävs ner i trädgårdslandet/rabatten/pallkragen. Där ska det bara ta ett par veckor innan allt är jord.
Men det går även bra att tillverka sin egen hink.
Det här behöver du:
- 1 hink på ca 10-15 liter med ett lock som gör att hinken blir helt lufttät. (Jag använde mig av en hink som det varit hästfoder i.)
- 1 kran som jag köpte på Jula för 80 kr. Den hittar du här.
- 1 smutsavskiljare från Biltema för 30 kr. Här hittar du den.
Skär försiktigt ut hål för kranen ganska långt ner på hinken, använd en kniv. Det gäller att ta det försiktigt så inte plasten spricker. Skruva fast kranen ordentligt.
Lägg i smutsavskiljaren.
Färdig!